Klub

MC Pekarna je sestavni del skvota Pekarna v Mariboru. Klub je pričel z delovanjem že kmalu po zasedbi bivšega vojaškega kompleksa - leta 1994. Po ukinitvi kluba MKC na Orožnovi ulici v Mariboru, kjer so se do takrat zbirali in družili mariborski alternativci, je že ob otvoritvi postal novo osrednje zbirališče rokerjev, pankerjev, metalcev in podobnih drugačnežev. Danes se klub lahko pohvali z rednim in vrhunskim alternativnim klubskim in koncertnim programom ter velja za enega najaktivnejših klubov, tako v Sloveniji, kot v mednarodnem merilu.

Programsko ne privilegira katere določene subkulture, temveč se trudi podpirati vse tiste, ki so nepodprte s strani komercialnih ponudnikov.

Aktivnosti v klubu so zelo raznolike. V dnevnem času deluje kot kavarna in razstavišče, informacijska točka, družabna igralnica in še kaj, v večernem pa večinoma med vikendom pripravljamo redne DJ večere, koncerte, performanse, jam sessione, delavnice, tematske glasbene večere, karaoke in še kaj.

Klub je namenjen članom Kulturnega društva Mladinski center IndiJanez. Število članov presega 5000. Včlanjevanje je možno vsak dan med delovnim časom, razen v času izvajanja prireditev (te so običajno po 22. uri med vikendi).

 

ZGODOVINA

Stavba, kjer se sedaj nahaja klub, je bila zgrajena leta 1897 in je služila kot pekarna prepečenca. Odtod izvira tudi današnje ime kompleksa - Pekarna. Peka kruha se ni prenehala tudi pri zamenjavi oblasti med prvo in drugo svetovno vojno, pa tudi po vojnah ne in je tako v zadnjih letih svojega delovanja oziroma vse od druge svetovne vojne oskrbovala jugoslovansko vojsko s slastnim kruhom. Vse do leta 1991, ko se je Slovenija osamosvojila. Slovenska vojska je tako podedovala veliko število podobnih vojaških objektov, ki pa jih zaradi zmanjšanja potreb lastne vojske ni takoj uporabila. Zapuščene prostore smo mladi kaj kmalu opazili in pomislili, da bi lahko neizkoriščen kompleks služil višjemu namenu - mladim alternativcem, ki smo leta 1994 skvotirali objekt. Prostore smo si uredili z lastnimi rokami in lastnimi sredstvi, zaradi česar tudi toliko bolj cenimo, kar imamo in kar delamo. Statusno vprašanje Pekarne še vedno ni rešeno, kar pa ne ustavlja ustvarjanja množice kreativnih ljudi, ki tukaj delujemo na različnih področjih: kultura, izobraževanje, ekologija, sociala, šport,... Vse skupaj seveda nekoliko drugače - nekomercialno, neinstitucionalno, alternativno. Vsaj trudimo se, da bi ostalo tako.

Na zgodovino nas še dandanes spominjajo originalne peči, ki krasijo naše prostore in dimnik, ki se dviguje visoko nad streho kluba in nekako simbolizira pokončno držo in kljubovanje času.

 

DEJSTVA:
  • Stavba je bila zgrajena leta 1897
  • Klub MC - Pekarna se nahaja v bivši vojaški pekarni kruha
  • Prostore smo zasedli leta 1994
  • Danes funkcionira kot prostor za druženje in produkcijo mladih alternativcevOstali dogodkiVsi
Zadnje objaveVse
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene